W miniony wtorek w Teatrze Starym w Bolesławcu odbyła się I Konferencja Zdrowego Żywienia Zbiorowego kierowana do osób zarządzających żywieniem zbiorowym lub pracujących w firmach cateringowych.

Konferencja obejmowała zarówno teorię, jak i praktykę kulinarną. Celem  konferencji było zapoznanie uczestników z zasadami praktycznej realizacji żywienia zbiorowego oraz zdobycie wiedzy dotyczącej planowania i sposobów przygotowania racjonalnych, zbilansowanych posiłków. Dzięki wystąpieniu ekspertów: prof. Dr hab. N. m. Mariusza Kusztala oraz prof. dr hab. inż. Moniki Bronkowskiej zgłębiono zagadnienia związane z dietą pacjenta, a mianowicie rola diety w życiu pacjenta dializowanego oraz dieta i styl życia w leczeniu insulinooporności.

Konferencja została urozmaicona wystąpieniem gościa specjalnego – Tomasza Jakubiaka- polskiego kucharza, autora książek kulinarnych oraz jurora polskiej edycji programu MasterChef Junior.